Blog ini mula beroperasi pada hari Rabu 09.09.09. Nations Under Special Associational Necessity Towards Achieving Regional Aspiration bermaksud Negara-Negara Di Bawah Keperluan Untuk Bersatu Ke Arah Mencapai Aspirasi Serantau. Ia bertanggungjawab menyatukan bangsa-bangsa Melayu mengikut terma antropologi dari negara-negara yang berasingan di Kepulauan Hindia Timur yakni Kepulauan Nusantara. Blog ini merupakan salah satu suara aspirasi yang diketengahkan melalui medium Bahasa Nusantara versi Malaysia

07 Oktober 2009

Kajian Kediaman Kalis Gempa Belum Ada?

Mekanisma pembangunan semula kawasan gempa hanyalah sia-sia tanpa kajian menyeluruh bagaimana sesuatu premis kediaman boleh didirikan dalam keadaan yang selamat dan tidak menjadi 'pembunuh ciptaan manusia' yang bertindak ketika bumi bergegar bagi melestarikan fitrah penciptaannya.

Kediaman bagi kawasan gempa, di mana pada ketika ini, gempa paling kuat yang mungkin berlaku adalah 9.5 pada skala Richter dengan kedalaman 10km, mungkin boleh dibina dan logik untuk terus tegak berdiri walaupun binaan tersebut terletak betul-betul di atas pusat kegagalan plat tektonik.

Mengapakah sehingga hari ini, Asia Tenggara yang kaya dengan hasil getah, masih belum memanfaatkan getah dalam pembinaan rumah-rumah kediaman yang selamat?

Contohnya asas hampar yang dilapisi bebola getah mampu membuatkan struktur bergerak ketika gempa dan ini akan membuatkan kegagalan binaan dapat dielakkan. Ruang untuk pergerakan bangunan mengakibatkan keruntuhan juga dapat dielakkan dengan menggunakan rivet yang menyambung setiap sisi vertikal konkrit pra-tegasan yang menjadi dinding-dinding dalam bangunan kediaman tersebut.

Itu sekadar contoh kejuruteraan pembinaan domestik yang belum pernah dibangunkan di rantau ini biarpun gempa bumi telah berkali-kali meluluhlantakkan kediaman dan memakan korban.