Blog ini mula beroperasi pada hari Rabu 09.09.09. Nations Under Special Associational Necessity Towards Achieving Regional Aspiration bermaksud Negara-Negara Di Bawah Keperluan Untuk Bersatu Ke Arah Mencapai Aspirasi Serantau. Ia bertanggungjawab menyatukan bangsa-bangsa Melayu mengikut terma antropologi dari negara-negara yang berasingan di Kepulauan Hindia Timur yakni Kepulauan Nusantara. Blog ini merupakan salah satu suara aspirasi yang diketengahkan melalui medium Bahasa Nusantara versi Malaysia

19 September 2009

Salam Lebaran 1430 Hijrah


Maha Suci ALLAH Penguasa sekian alam.

Batik Memang Asal Jawa

Tindakan UNESCO mengesahkan batik adalah milik Indonesia adalah tepat pada masanya kerana batik Kelantan di Malaysia adalah evolusi dari batik jawa yang telah wujud sejak benang mula dijadikan kain.
Fakta menunjukkan susur galur bangsa Kelantan yang mendiami Patani dan Kelantan adalah dari Pulau Jawa sekitar zaman Langkasuka, iaitu zaman sebelum Islam, 1200 tahun lalu.
Tetapi, seharusnya Indonesia meraikan kepelbagaian batik itu sendiri yang telah tersebar bukan sahaja di Nusantara, malah di serata dunia termasuk India, Filipina dan Jepun.

Malaysia Perlu Jaga Sensitiviti 85% Umat Nusantara

Ketidaksenangan umat Nusantara di sebelah Indonesia berhubung berbagai isu perlu ditangani dengan bijak oleh umat Nusantara di sebelah Malaysia.

Perkara-perkara yang melibatkan kebudayaan dan pelancongan perlu disepakati bagi membolehkan rantau ini bersama menikmati kekayaan budaya yang sememangnya diakui dunia.

Justeru, menteri-menteri yang bertanggungjawab haruslah saling berhubungan dan menubuhkan sebuah komiti ataupun komisi berhubung isu-isu yang boleh mengakibatkan ketidaksenangan mana-mana pihak.

Apa yang telah berlaku dikenalpasti berpunca dari 'missing link' dalam perkara ini antara pihak Malaysia dan Indonesia.

Malaysia kali ini seharusnya menyedari bahawa umat Nusantara itu 85% terdiri dari warga Indonesia. Justeru, perbincangan lebih kerab perlu dibuat dalam suasana keakraban serumpun bagi mengelakkan simbolik-simbolik buluh runcing kembali timbul.

Forum Topix : Menguntai Kekhilafan Forumer Indonesia II

THREAD ASAL

TAJUK : sejarah nyata jawa pernah membantai malaysia
Penghantar : MALON_IRI (15 Sept. 2009)

HEBATNYA MAJAPAHIT yg pernah berkuasa selama beratus
tahun menginjak-injak kepal sultan-sultan malingsia,jutaan malon dibantai waktu itu oleh tentara majapahit yg perkasa....
itulah sebabnya malon dendam and benci terhadap jawa, apalagi BUNG KARNO yg ganteng and pencetus GANYANG MALINGSIA itu juga wong jowo.
and waktu malingsia dihancurkan portugis malon juga memohon pertolongan ke kerajaan demak JAWA INDONESIA whuahahaHAHAHAAA.....

JAWAPAN (POST KE 33)
Pengantar : nusaberjaya (19 Sept 2009)

Perlu diingatkan kepada sang empunya thread, bahawa kerajaan Majapahit tertegak dari tahun 1293 hingga 1500. Semenanjung Malaysia hanya mempunyai sebuah empayar iaitu Melaka yang tertegak dari 1409 hingga 1511.

Sehingga 1511 pun, Melaka mempunyai hubungan diplomatik dengan Majapahit.

Kesultanan Melayu pada masa itu yang lain semuanya berpusat di Sumatera iaitu Aceh - Perlak manakala Patani dan Kedah mempunyai kesultanan sendiri dan tertakluk di bawah Empayar Melaka.

Hanya selepas 1511, barulah kesultanan Melaka terpecah dan membentuk Johor, Perak dan Pahang.

Kesampaian Gajah Mada di Pahang adalah menyinggah di sebuah kawasan-kawasan nelayan yang tertakluk dibawah penguasaan Pattani selepas kejatuhan Melaka.

Kesultanan Aceh menyerang Portugis dan Johor dan mereka tlah berjaya menaungi Semenanjung tidak kurang 100 tahun sehingga Iskandar Muda ditewaskan Belanda pada tahun 1636.

Forum Topix : Menguntai Kekhilafan Forumer Indonesia

THREAD ASAL

TAJUK : MALON=1019 tahun DIJAJAH GA MELAWAN & belum merdeka
Penghantar : DONI, Malang, Indonesia (22 Sept. 2007)

-KERAJAAN SRIWIJAYA(INDONESIA).
-KERAJAAN CHOLA(INDIA).
-KEKAISARAN CHINA.
-KERAJAAN MAJAPAHIT(INDONESIA).
-KERAJAAN SIAM(THAILAND)-SAMPAI SEKARANG.
-KESULTANAN RIAU(INDONESIA).
-KERAJAAN BANJAR(INDONESIA).
-KESULTANAN SULU(FILIPINA).
-KESULTANAN BRUNEI.
-KESULTANAN ACEH(INDONESIA).
-PORTUGIS.
-VOC(BELANDA).
-KING WHITE(SEORANG INGGRIS).
-SINGAPORE.
-INGGRIS-SAMPAI SEKARANG.
-JEPANG.
-INDONESIA-SAMPAI SEKARANG.
sampai sekarang malingsia masih memiliki banyak wilayah yg dipecah2 dan dikuasai oleh bangsa2 lain, tanpa malon and ATM yg lembik mampu berbuat apa2;....
-p.batu putih dijajah singapore, dimana singapore sendiri sukses dimerdekakan oleh inggris/dipecah dari malingsia untuk kaum cina-sampai sekarang.
-natuna,anambas,sebatik,nicoba r,ambalat,....bahkan sempat juga sipadan and ligitan....adalah wilayah koloni melayu inggris yg dikuasai indonesia sejak masa konfrontasi-sampai sekarang.
-brunei, dimerdekakan oleh inggris sendiri and lebih makmur dibanding negara miskin hina bernama "malingsia"-sampai sekarang.
-patani, dikuasai SIAM-sampai sekarang.
-malon sendiripun sekarang masih menjadi comonwealth/anjing inggris...alias belum merdeka....huhuhuuuuu......
-spratley juga lebih dekat semenanjung, tapi kenapa malingsia tak mampu berbuat apa2?!....

sesungguhnya bangsa bodoh malon hanya mampu, menjerit cam banci kepada PBB/inggris cs tuannya memohon bantuan seperti masa konfrontasi.
dasar malon lOSSERRR!!!....pahlawan aja ga punya bukti malon penipu, dan demi menutupi aibnya mereka mengangkat tokoh komik HANGTUAH sebagai pahlawan???...lucunyer kwkekekeke....
....SO, jika dihitung sejak zaman penjajahan sebelum sriwijaya masuk ke malingsia itu artinya malon dijajah selama 1019 TAHUN TANPA PERLAWANAN....and sampai sekarang juga belum MERDEKA.

JAWAPAN BANGSA NUSANTARA (POST KE 26)
Penghantar : Bangsa Nusantara, Pulau Pinang, Malaysia (19 Sept. 2009)

Perlu dijelaskan bahawa sebelum 600 tahun lalu, hanya Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang yang telah wujud di Malay Peninsula. Kelantan sendiri dikatakan berasal dari Jawa kira-kira 1000 tahun lalu.

Melaka, Perak, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Selangor, Johor dan Pahang adalah negeri-negeri yang ditubuhkan oleh pendatang-pendatang Sumatera.

Paling akhir ialah pendatang Jawa kira-kira 70 tahun lalu dan paling berjaya ialah Bugis dengan menubuhkan 2 kesultanan (Johor & Selangor).

Di bawah kerajaan-kerajaan Bugis inilah orang-orang Jawa banyak membuka tanah pertanian dan terus menetap di sana.

Orang Jawa, Aceh, Thai, Kedah, Kelantan, Terengganu, Bugis, Rao, Minang, Mendailing, Batak, Banjar, Deli, Bengkulu, Kampar, Rokan, Jambi, dan semua kaum asli Sabah Serawak yang ada di malaysia di kategorikan sebagai BUMIPUTRA kerana keengganan kaum pendatang Cina (masuk 150 tahun lalu ) dan India (masuk 100 tahun lalu ) enggan terasimilasi dengan menubuhkan sekolah sekolah Cina dan menggiatkan kebudayaan Cina dan India di sini.

Perlu diingatkan, pekan ini, menteri dalam negeri malaysia telah meluluskan 17,000 permohonan untuk mendapatkan kewarganegaraan Malaysia di mana 65% merupakan warga asal Indonesia yang secara otomatik menjadi BUMIPUTRA.

Ini kerana, mengikut takrifan BUMIPUTRA itu sendiri, ia bermaksud, suku dan ras yang berasal dari rantau ini.

Segalanya termaktub dalam perlembagaan dan bukannya sesuatu yang mudah dipinda sewenangnya.

Justeru, amatlah penting bagi setiap warga Indonesia untuk sama mengetahui corak kependudukan dan citra isi penduduk negara Malaysia bagi memudahkan sebarang rasa tidak puas hati diluahkan dengan ilmu yang mencukupi.

18 September 2009

Surat : Kematian Nordin Mat Top dan Persepsi Warga Indonesia

Kematian Nordin M Top mungkin adalah penamat kisah momokan pihak tertentu ke atas rakyat Indonesia bagi mencapai solidariti dan menghalakan pemikiran rakyat mereka keluar dari masalah perebutan kuasa pemimpin-pemimpin.
Atau sebenarnya, Nordin M Top itu telah lama mati tetapi bagi melangsiri kisah pembunuhan kaedah mengebom yang menyusul.
Semuanya boleh dipandang ke tepi kini setelah Indonesia mengesahkan, Nordin M Top telah mati. Amatlah malang bagi keluarga Nordin M Top di Malaysia yang berketurunan Jawa itu apabila rakyat Indonesia yang bersifat nasionalis keterlaluan menghukum negara Malaysia dengan tanggapan negatif kerana tidak melaksanakan ISA ke atas keluarga Nordin M Top.
Untuk apa? Apakah salah mereka? Apakah kerana melahirkan manusia seperti Nordin M Top?
Mungkin karena itulah ramai keluarga di Aceh pupus kerana keterlibatan mereka dalam gerakan menentang satu bentuk penjajahan?
-Cucu Melayu Aceh, Butterworth, P. Pinang -

Nasionalis Indonesia Melambatkan Kemajuan

Umat Nusantara di Malaysia seharusnya tidak berasa malu apabila berhadapan provokasi rakan sebangsa di Indonesia tentang kemasukan produk layar kaca dari Indonesia ke Malaysia yang dikira sebagai ketempangan Malaysia oleh rakan-rakan di Indonesia.

Ini kerana, umat Nusantara di Malaysia secara langsung dapat mempelajari Bahasa Nusantara versi Indonesia yang boleh dikira keupayaan berbahasa peringkat antarabangsa yang kedua selepas Malaysia diketahui sebagai negara yang mudah untuk berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Di samping itu juga, kelebihan untuk berbahasa Nusantara versi Indonesia yang ada pada umat Nusantara di Malaysia membolehkan mata umat Nusantara di Indonesia terbuka tentang apa yang tidak ada pada mereka.

Nasionalisma berdasarkan batas sempadan adalah sesuatu yang dungu di zaman ini kerana ianya memundurkan.

Jika umat Nusantara di Indonesia yang merupakan 85% dari keseluruhan umat Nusantara di dunia ini bersikap nasionalis keindonesiaan, maka tahap kemajuan rantau ini sedang berpatah balik.

15 September 2009

Banjir Landa Sumatera Utara

Utusan Online, Selasa, 15 Sept. 2009

12 mati, 25 hilang dalam banjir besar di Sumatera Utara

15/09/2009 4:39pm

JAKARTA 15 Sept. — Dua belas orang mati manakala 25 yang lain hilang dalam banjir besar yang melanda daerah kecil Mandailing Natal, Sumatera Utara sejak pagi semalam.

Banjir yang bermula pukul 2 pagi semalam dengan air mencapai ketinggian lebih dua meter itu juga mengakibatkan kira-kira 2,000 keluarga terpaksa dipindahkan.

“Pasukan petugas kesihatan daerah sedang dalam perjalanan ke lokasi kejadian, yang jaraknya 8 jam perjalanan dari Mandailing Natal,” kata Ketua Pusat Pengendalian Krisis Kementerian Kesihatan Indonesia, Rustam S. Pakaya menerusi SMS kepada Bernama, hari ini.

Beliau berkata, Pusat Penanganan Krisis Wilayah Medan juga akan segera ke tempat kejadian dengan membawa beg-beg mayat, makanan dan ubat-ubatan, yang dijangka mengambil masa selama 14 jam.

Kementerian Kesihatan juga akan menghantar pegawainya ke sana untuk bekerjasama dengan pasukan dari Badan Nasional Penanganan Bencana, katanya.

Belum ada laporan terkini mengenai keadaan semasa banjir sehingga tengah hari ini mahupun mangsa dan pemindahan. - Bernama

13 September 2009

Terdapat Anti-Nusantara Di Malaysia

Terdapat beberapa komen dari golongan anti-Nusantara di Malaysia hari ini yang mengatakan bahawa jika Malaysia hendak dikategorikan sebagai Nusantara, rantau kepulauan bagi orang-orang Melayu, orang-orang China boleh menyebut bahawa Nusantara itu sendiri adalah sebahagian 'nusantara' Cina iaitu Asia.

Komen-komen ini banyak kedengaran di blog-blog yang membidas Rais Yatim, Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi Malaysia berhubung kenyataannya yang menyebut tentang perselisihan kebudayaan di kepulauan ini.

Sepatutnya, ekstremis pemanipulasi isu di Malaysia tidak perlu berkata apa-apa selagi mereka masih mengekalkan sistem vernakular, sistem paling tempang bagi sesebuah negara.

Justeru mereka seharusnya memandang diri mereka sebagai pendatang kerana bentuk teknikal yang dihasilkan mereka adalah sebagai pekerja yang terbabit memakmurkan ekonomi Malaysia.

Sama seperti warga asing lain yang ada hari ini yang tidak terasimilasi.