Blog ini mula beroperasi pada hari Rabu 09.09.09. Nations Under Special Associational Necessity Towards Achieving Regional Aspiration bermaksud Negara-Negara Di Bawah Keperluan Untuk Bersatu Ke Arah Mencapai Aspirasi Serantau. Ia bertanggungjawab menyatukan bangsa-bangsa Melayu mengikut terma antropologi dari negara-negara yang berasingan di Kepulauan Hindia Timur yakni Kepulauan Nusantara. Blog ini merupakan salah satu suara aspirasi yang diketengahkan melalui medium Bahasa Nusantara versi Malaysia

24 September 2009

"INDON" Kini Masuk Dalam Perbendaharaan Kata INDONESIA

Kemarahan rakyat Indonesia atas perkataan "Indon" yang merupakan sebuah perkataan ciptaan TKI di Malaysia dan tidak mempunyai unsur penghinaan merupakan usaha mengklaim perkataan "Indon" itu sebagai milik Indonesia kerana mengikut bahasa Indonesia "Indon" merupakan perkataan hinaan.

Namun, lebih baik Malaysia (khususnya akhbar Inggeris) menghentikan penggunaan INDON sebagai kependekan bagi INDONESIA dan rakyat di Malaysia terutamanya Cina dan India, mengikut jejak orang Melayu Malaysia yang memanggil orang Indonesia mengikut pulau-pulau asal mereka seperti Sumatra, Jawa, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Flores, Madura, Bawean dll.

Usaha ini tidak akan merugikan mana-mana pihak dan jika Indonesia akan ketawa melihat takutnya negara Malaysia ke atas tuntutan ini, ianya bukanlah satu kerugian kerana penghormatan yang diberikan tetap akan menerima ganjaran yang baik.

Kita seharusny faham bahawa jika 10 juta rakyat Indonesia sekalipun yang pernah ke Malaysia dan mengetahui bahawa INDON itu adalah perkataan yang "mulia" kerana melambangkan kesamarataan mereka tidak kira ras apa yang mereka wakili di Indonesia, ianya hanya kurang 5% dari keseluruhan warga Indonesia.

Jadi, tiada siapa dapat memberi penerangan kepada 240 juta tanpa memastikan setiap mereka untuk datang dan mengenali Malaysia.

Jadi, ubahkan sahaja INDON kepada INDO. Mudah bukan?